Ghioceii sunt prima suflare a primăverii. Cea mai populară legendă ne spune că aceștia apar la sfârșitul iernii încă de la începuturi. La scurt timp după ce Adam și Eva au fost alungați din Paradis, a venit iarna. A durat mult timp, iar pe pământ domneau înghețurile. Eva nu a mai suportat și a izbucnit în lacrimi. Plângea de durere, de frig, dar și din cauza regretelor. Atunci lui Dumnezeu i s-a făcut milă de ea. I-a transformat lacrimile în cele mai delicate flori. Așa au apărut ghioceii în zăpadă – semnalând sosirea primăverii.
Astăzi, bulbii de ghiocei dau naștere unor flori gingașe, care au același rol – de a fi vestitorii primăverii.
Planta erbacee perenă Ghiocel, numită și Galanthus, este un membru al familiei Amaryllidaceae. Denumirea științifică a acestei plante, în traducere din greaca veche, înseamnă ”flori lăptoase”, care este asociat cu albul ghioceilor. Sunt pe cale de dispariție, de aceea oamenii au început să îi cultive în grădinile lor. De asemenea, trebuie menționat faptul că bulbii de ghiocei sunt otrăvitori. Din acest motiv animalele nu ii mananca în timpul iernii. În toată lumea, găsim mai mult de 100 de specii de ghiocei, chiar dacă avem impresia că sunt toți la fel.
Experții recomandă cumpărarea și plantarea bulbilor de ghiocei în perioada iulie – septembrie. Dacă toamna este lungă și caldă, atunci bulbii pot fi plantați până în noiembrie. Nu se recomandă să cumpărați bulbi cu flori deschise, deoarece după plantare se vor usca și vor muri. Chiar dacă bulbul nu se va usca, sezonul viitor va da viață la ghiocei mai slabi, sau poate nu va înflori deloc.
Se recomandă ca bulbii de ghiocei aleși să fie grei și denși, fără fisuri la exterior. De asemenea, este mai bine ca aceștia să nu aibă semne de început de creștere (cu peduncul sau rădăcini), altfel va trebui să fie plantat în sol deschis imediat după cumpărare. Bulbii care sunt rupți sau cu fisuri nu trebuie aleși, deoarece există o mare probabilitate să putrezească.
Un bulb de ghiocel poate fi păstrat mai mult de 4 săptămâni fără a fi plantat. Cu toate acestea, dacă vreți să îi păstrați mai mult timp, este recomandat să îi țineți într-o pungă de plastic perforată, cu rumeguș sau așchii.
Pentru a planta ghioceii, ar trebui să alegeți zone deschise însorite, dar și unele umbrite de arbuști sau copaci. Solul umed, liber și bine drenat este cel mai potrivit pentru cultivarea unor astfel de flori. Zonele cu argilă și sol greu, precum și cele în care se observă stagnarea fluidelor, nu sunt potrivite. Galanthus ar trebui să fie plantat în pământ la o adâncime de cel puțim 50 mm. Pe sol se recomandă acoperirea cu humus sau turbă.
Este foarte ușor să crești ghiocei în grădina ta. Irigarea nu este necesară, deoarece primăvara, după ce stratul de zăpadă s-a topit, solul conține o cantitate suficient de mare de lichid. Cu toate acestea, dacă iarna a fost foarte puțină zăpadă, iar primăvara secetă, atunci uneori este necesar să uzi tufișurile. De asemenea, această plantă nu are nevoie de plivire, deoarece nu există bucuieni în timpul creșterii active a ghiocelului.
Pentru a ”hrăni” această plantă, este ideal un îngrășământ mineral complex, care ar trebui să conțină o cantitate mare de fosfor și potasiu. Potasiul ajută la formarea bulbilor sănătoși și rezistenți, iar fosforul – la înflorire.
Când frunzele se usucă, nu trebuie tăiate, ci lăsate să cadă de la sine, pentru a nu întrerupe refacerea bulbului. Frunzele uscate contribuie la acumularea de nutrienți în bulbi. Datorită acestei absorbții, bulbii pot supraviețui în sol pe timpul iernii.
Dacă veți respecta aceste mici reguli, vă veți bucura de o grădină plină de ghiocei la începutul primăverii. Astfel, nu încurajați strângerea acestora din păduri.