Laleaua este o plantă perenă cu bulbi din familia Liliaceae. ”Patria” lalelei este Olanda, însă principala zonă de unde a apărut este Asia Centrală. Tradus din persană, numele florii înseamnă ”turban”, deoarece forma acesteia seamănă cu unul.
Lalelele sunt una dintre cele mai populare și bine răspândite flori de primăvară. În România le întâlnim peste tot: în parcuri, grădini, sau orice alt spațiu natural. Semnificația lalelelor este de obicei iubirea perfectă. La fel ca celelalte flori, lalelele de diferite culori au adesea propria lor semnificație. Lalelele roșii sunt cel mai strâns asociate cu dragostea adevărată, în timp ce violetul reprezintă regalitatea. Semnificația lalelelor galbene s-a schimbat de-a lungul timpului, de la reprezentarea dragostei fără speranță la o expresie comună a gândurilor vesele și a soarelui. Lalelele albe semnifică puritate.
Pentru a crește cu succes lalele din bulbi, neobișnuit de frumoase, trebuie să învățați cum, când să le plantați, dar și cum să le îngrijiți. Regulile nu sunt foarte complicate, de aceea oricine poate fi bun în a cultiva lalele.
- În timpul creșterii florii, pământul trebuie de hrănit de 3 ori.
- Puteți înțelege ce fel de îngrășământ îi lipsește unei lalele după aspectul ei. Deci, dacă frunzele au devenit mai mici și nu sunt capabile să mențină o poziție verticală, atunci aceasta are nevoie de un îngrășământ care conține azot. Albastrul care apare de-a lungul marginii frunzișului înseamnă că plantele sunt lipsite de potasiu, precum și de fosfor.
- Lalelele bolnave trebuie scoase din sol împreună cu bulbii. Pentru a dezinfecta solul, trebuie să turnați o soluție proaspăt fiartă de permanganat de potasiu în gaura care s-a format.
- Dacă tăiați o floare, atunci trebuie să lăsați cel puțin 2 frunze. În acest caz, bulbul de lalea va putea primi o nutriție normală pentru o dezvoltare completă.
Pentru dezvoltarea normală a plantei, este necesar să le plantați în sol în timp util. Așadar, trebuie amintit că plantarea bulbilor în sol trebuie efectuată toamna și, în același timp, nu trebuie uitat că va dura cel puțin 3-4 săptămâni pentru ca aceștia să prindă rădăcini în mod normal.
Dacă bulbii sunt plantați mai târziu, atunci primăvara vor crește și se vor dezvolta mai lent decât era de așteptat și formează și bulbi foarte mici. De asemenea, vor înflori mai puțin spectaculos. Dacă sunt plantați în pământ prea devreme, bulbii pot germina. În acest caz, primul îngheț va distruge plantele. Momentul optim pentru plantarea lalelelor este recomandat să fie calculat din temperatura solului. Deci, trebuie măsurat la o adâncime de aproximativ 10-12 centimetri. Dacă este egal cu 10 grade, atunci puteți planta în siguranță. De regulă, această dată cade la mijlocul lunii septembrie.
Cultivatorii de flori cu experiență considerabilă asigură că primăvara este posibil să plantați bulbi de lalele dacă nu ați avut timp să faceți acest lucru în lunile de toamnă. Cu toate acestea, cu siguranță nu veți obține o înflorire abundentă în anul respectiv. În cel mai bun caz, vor înflori doar câteva lalele.
Înainte de a planta bulbii, aceștia trebuie așezați pe raftul frigiderului toată noaptea și apoi tratați într-o soluție slabă de permanganat de potasiu. Pregătirea spațiului trebuie făcută după ce stratul de zăpadă s-a topit. Deci, este necesar să săpați solul. Pentru bulbii mari, distanța dintre ei este de 25-30 de centimetri, iar pentru cei mici - de la 10 la 15 centimetri. Înainte de a planta bulbii, trebuie să udați pământul cu o soluție proaspăt fiartă de permanganat de potasiu.
Este necesar să aveți grijă de lalele de la începutul primăverii. După ce apar frunzele, ar trebui să le inspectați cu atenție. Acei bulbi care nu au încolțit ar trebui să fie cu atenție săpați și distruși pentru a preveni răspândirea bolii la alte plante.
Laleaua iubește foarte mult umezeala, dar rădăcinile sale sunt destul de scurte și, prin urmare, floarea nu este capabilă să ia apă din straturile adânci ale solului. Prin urmare, este foarte important să udați lalelele în timp util. Cât de des și abundent plantele trebuie udate depinde de compoziția solului. Dar trebuie remarcat faptul că în timpul formării mugurilor și al înfloririi, acestea trebuie udate abundent și sistematic. Când udați, apa trebuie să se infiltreze în sol până la întreaga adâncime a sistemului radicular. În acest sens, trebuie turnați 10-40 de litri de apă pe 1 metru pătrat. Încercați să nu lăsați lichidul să ajungă pe suprafața frunzelor, deoarece acest lucru poate provoca o arsură.
Dacă veți urma aceste sfaturi simple, dar extrem de utile, veți reuși să aveți primăvara cele mai frumoase lalele în grădina dumneavoastră.