GHID Pentru Ingrijirea Craciunitei

GHID Pentru Îngrijirea Crăciuniței

 

 

Crăciunița, Poinsettia sau Steaua Crăciunului, este o plantă ce a devenit simbol al Crăciunului, al prosperității și confortului. Un detaliu curios despre aceste plante speciale este faptul că nu florile ei sunt spectaculoase, pentru că de fapt sunt mici și discrete. Vedetele în formă de stele roșii sunt bracteele. Dacă florii îi sunt create condițiile necesare, va crește frumos acasă și va ”înflori” la fiecare Crăciun.

De regulă, cea mai frumoasă Crăciuniță este chiar pe rafturile magazinelor și este dăruită de Crăciun. Partea cea mai tristă este că majoritatea o aruncă după sărbători. Ce nu știu mulți, este faptul că Poinsettia nu se usucă, ci doar intră într-o stare de repaus. Dacă este îngrijită corespunzător, aceasta va înflori și Crăciunul următor, ani la rand. Regulile de îngrijire nu sunt multe, dar sunt extrem de utile și stricte.

Pentru a te bucura de Steaua Crăciunului și anul viitor, am pregătit un ghid de îngrijire a Crăciuniței. Acesta descrie etapele prin care trece planta pe parcursul anului și ce acțiuni trebuie întreprinse.

Caracteristicile și îngrijirea Crăciuniței

Perioada de înflorire: Iarna, luna decembrie, în perioada sărbătorilor de iarnă – de Crăciun și Revelion.

Temperatura: În timpul creșterii trebuie păstrată o temperatură de la 18 la 25 de grade, în timpul înfloririi – de la 14 la 16 grade, în timpul repausului – de la 12 la 14 grade.

Udare: Vara, Crăciunița trebuie udată mai abundent, iar iarna solul trebuie udat doar când este complet uscat.

Umiditatea aerului: În perioada de înflorire, frunzele trebuie umezite sistematic cu un pulverizator cu apă călduță. În rest, nu mai are nevoie de o atenție specială la acest capitol.

Curățare: În perioada de repaus, când i se usucă frunzele, planta ar trebui să fie tăiată și curățată la 15 cm de la nivelul solului.

Perioada de repaus: În martie sau aprilie, timp de 6-7 săptămâni. De regulă, în luna mai este deja gata de transfer într-un sol proaspăt.

Transfer: În mod regulat, odata pe an la sfîrșitul perioadei de repaus, în luna aprilie-mai.

Crăciunița – îngrijire

După ce Crăciunița și-a terminat perioada ei de glorie și încep sa-i cadă frunzele, aceasta nu mai trebuie udată atât de frecvent, doar când pământul este complet uscat. De asemenea, trebuie să opriți fertilizarea solului și să scurtați crenguțele la 15 cm de la sol. Este important ca părțile rămase după tăiere să aibă cel puțin doi muguri, din care vor apărea ramuri noi până la vară. Apoi, floarea trebuie pusă într-un loc răcoros și întunecat, unde stă până în luna mai.

Odată cu venirea lunii mai, Poinsettia trebuie stimulata, pusă într-un loc luminos. Solul trebuie hrănit cu îngrășăminte minerale, iar după ce planta începe să crească, este necesar transferul într-un sol proaspăt – înainte de începerea sezonului de vegetație.

 

 

În primele zile ale lunii octombrie, planta trebuie îndepărtată de la lumină cel puțin 14 ore pe zi. Aceasta va începe să crească din nou, iar cînd bracteele roșii se deschid, ai revenit la începutul ciclului, unde trebuie îngrijită în regim obișnuit. Udare regulată, lumină difuză și umiditate moderată – este tot de ce are nevoie.

Acum că ai aflat informațiile necesare despre cum se îngrijește corect o Crăciuniță, sperăm că nu vei renunța la ea când intră în repaus. Este un exercițiu de răbdare și grijă. Cel mai frumos detaliu este că te vei bucura de rodul muncii tale chiar de Crăciun, când Steaua Crăciunului atinge apogeul frumuseții. Împărtășește informațiile și cu prietenii, pentru a vedea cât mai multe Crăciunițe la masa de sărbătoare.

Loading...